21. 3. 2021 | Jana Kyriakou

KULT JOGÍNSKÉHO TĚLA

Jóga je prastará Indická filozofie a souhrn cvičení s historií sahající až 4.000 let zpět. Jóga je holistický systém pohledu na lidské zdraví, životní pohodu a na náš život v harmonii
se zbytkem světa. Zaměřuje se na fyzické, duševní, emoční i spirituální zdraví a na propojení s naší vyšší moudrostí a životním smyslem. Je to filozofie jednoty.

Jóga není jednorázový fitness program či jiný cvičební režim. Je to velmi komplexní disciplína a záležitost celoživotního studia založeného na tisícileté moudrosti pocházející z Indie. Tato vzácná moudrost si postupně našla cestu do západního světa a propojuje se s moderní vědou, která umí našemu západnímu myšlení vysvětlit ty mnohonásobné benefity jógové praxe na naše zdraví.

Naše západní společnost však z jógy udělala zcela jinou disciplínu. Některá moderní jógová studia i školy zúžili jógu na gymnastické provádění asán (fyzických pozic) bez hlubšího kontextu. Z jógy se stal komerční multimilionový business prodávající blýskavé legíny a podložky. Z kulturně posvátných elementů se staly “cool” interiérové sochy a meditační maly se prodávají jako šperky, což obojí uráží jejich původní smysl.

Srdcervoucí je však to, že z filozofie, která hlásá jednotu se stal prostředek k opresi, šikaně a body-shamingu.

Podívejte se na Instagram, kde najdete přehlídku jogínů a jogínek v různých akrobatických pozicích a většinou vždy jednoho typu těla. Zadejte si do googlu slovo “jogínka” a vyjedou vám fotky stereotypně štíhlých, mladých, bílých žen bez jediné vrásky, jizvy, faldu v nějaké té akrobatické pozici nebo se zen výrazem v meditačním sedu.

Jóga je tedy podávána jako gymnastická disciplína pro flexibilní, silné, mladé a štíhlé jedince.

A tím že média takto jógu zobrazují, spousta lidí v jiném těle se do jógového studia ani neodváží i když by jim benefity jógy třeba tolik prospěly! Případně se tlustá či kulhající jogínka musí potýkat s kritickými pohledy či dokonce doporučením dojít si na Plus jógu. Jóga není plus nebo mínus!

Jóga je skutečně pro každého – bílé, černé, hnědé, silné, slabé, tlusté, hubené, děti, mladistvé, seniory, pro lidi s amputací, pro lidi na vozíčku, pro lidi s viditelným i neviditelným tělesným omezením či s chronickým či duševním onemocněním. Kde jsou fotografie zastupující nás všechny?

V USA se již zvedla vlna hnutí proti tomuto kultu jogínského těla. U nás se jogínská komunita zatím o tomto tématu moc nebaví. Když si občas o tom s učiteli i studenty jógy povídám, často jsou překvapení. Občas slyším reakci ve smyslu: “ale já znám tlustou jogínku, která dovede stát na hlavě lépe než ostatní”. Toto myšlení i různé lekce Plus jógy však pouze prohlubují body-shaming. Všechno totiž ukazuje na to, že jogínské tělo je “normálně” hubené a flexibilní a když náhodou někdo vybočí, tak je to obdivuhodné – není to normální. Jóga není o stoji na hlavě ani o plus či mínus. Mám-li tělo a vědomě se nadechnu a vydechnu třeba v sedě na vozíku – praktikuju jógu.

Stejně tak jóga není o tvarování pevných zadečků nebo o hubnutí, ač to někdy v médiích také zaznívá. Když si někdo chce tvarovat postavu, ať jde do fitka. Když někdo chce zhubnout, ať si najde průvodce k hubnutí. Ale není to jóga. Původní jogínské očistné techniky se také transformovaly v moderními detoxy, prostředky k vydělávání peněz propagující nezdravé diety a často spouštějí poruchy příjmu potravy.

Co mohou tedy lektoři jógy a jógová studia udělat?

1. Zamyslete se, jaký jazyk používáte, když mluvíte o józe a o těle. Jaký jazyk používají vaši instruktoři? Nabádáte klienty k hubnutí, k perfektnímu provedení asán a stoji na hlavě jakožto cíli jógy? Znáte celou filozofii, kulturu a hlubší smysl jógy?
2. Kdo vám chodí do lekcí? Je to skutečně průměrný vzorek populace? Jak můžete nalákat do lekcí lidi v různých tělech? Jasně, některý typ lekcí třeba nebude vhodný pro vozíčkáře a k umění lekci přizpůsobit různým lidem je potřeba vzdělání a praxe lektora. Bohužel to poukazuje na problém nedostatečného obsahu některých lektorských kurzů. Tak buďte proaktivní a dovzdělejte se.
3. Pokud provozujete školu lektorského výcviku, je tam téma těla a body-shamingu zahrnuto? Učíte budoucí lektory, jak mluvit o těle a jak přizpůsobovat cvičení pro různá těla?
4. Vypusťte z rozvrhů lekce s názvem Plus jóga a podobné nesmysly. Podívejte se na své propagační materiály a sociální média – kdo je na nich zastoupen?

Propagujete jogínské diety a detoxy aniž byste znali konkrétní anamnézu a příběh každého klienta? Přestaňte. I s dobrým úmyslem můžete někomu spustit poruchu příjmu potravy.

Dočetli jste až sem? Uvědomte si, na čem teď sedíte a jak se cítí vaše tělo? Chtělo by se nějak protáhnout? Tak si to dovolte – jakkoliv. Tak a teď se zhluboka nedechněte a vydechněte. Gratuluji! Právě jste si dali chvíli jógy. Ve vašem úžasném těle!

Poznámka a důležité prohlášení: Ráda bych vědomě přiznala, že tento článek píšu z pozice heterosexuální ženy a jógové lektorky v bílém a relativně štíhlém těle, s vráskami, jizvami a faldy, ale bez závažného viditelného či skrytého fyzického či dušeního omezení, s přístupem ke kvalitnímu vzdělání v oblasti jógy a body-image a body-shamingu. Toto postavení mě nechrání zcela ani proti vlastním zkušenostem s body-shamingem, ani proti pocitům sebekritiky a nedostatečnosti. Nemohu se však plně vcítit do těla, které je mnohem více vzdálené společensky vytvořenému kultu jogínského těla. Toto uznávám a jsem vždy otevřena naslouchat, prozkoumávat dále svůj vlastní styl vyjadřování a učit se víc.

Jana Kyriakou
Lektorka jógy, mindfulness a jógové terapie a psychologie zaměřující se na laskavost a respekt k tělu, body-image, body-shaming a podporu žen a mladých dívek s poruchou příjmu potravy.
www.janakyriakou.com

Informace a novinky kampaně Moje tělo je moje, tipy i naše a vaše příběhy jednoduše rovnou do schránky. Zapište se do našeho newsletteru.
Děkujeme.