K.

Moc děkuji za Vaši práci na podcastu Sádlo. Toto téma už velmi dlouhou dobu „bobtnalo pod pokličkou“ a jsem ráda, že jste jej takto otevřela.

Ráda bych k obsahu podcastu přispěla svými příběhy. V pár následujících větách jej zkusím přiblížit.

V nynější době jsem dvaceti šestiletá žena pracující jako herečka v několika divadlech, pedagožka herectví, zpěvačka, tanečnice. Téma hodnocení vzhledu je se mnou tedy od puberty a silněji pak od studia konzervatoře. Od puberty jsem velmi žensky tvarovaná :-)). Jsem menší, s velkými prsy, úzkým pasem a výraznými boky. Žádný konvenční typ. Kdybych měla spočítat komentáře k mé postavě, ať už od táty, od pedagogů herectví, scénografů a zejména režisérů, šla bych do desítek. Svou práci miluju, je to můj koníček, má životní náplň. O to více je pro mě každé nedosažení úspěchu kvůli mé postavě bolestivé. Ať už je to nespokojený režisér nebo nedosažený úspěch na konkurzech kvůli výrazné postavě. Z konkrétních příběhů můžu vybrat několik. Režisér, který mě na pracovní schůzce v kavárně na náměstí vyzval, abych se postavila a pomalu otáčela, aby si mohl potvrdit mou plnoštíhlost. Email režiséra, který mě upozorňuje na mé tvary, které můžou být pro mé další pracovní příležitosti přítěží. Pohovor s uměleckým šéfem, který mě upozorňuje, že má nynější postava je v normě, ale už ani deko navíc. Upozornění režiséra, který před celým hereckým souborem poukázal na poskakující prsa při tanci a dále mě vyzval, ať si vezmu volnější oblečení a pevnější podprsenku.

Na všech těchto příbězích mě i po několika letech udivuje drzost těchto mužů, kteří si v práci dovolili výroky, které jsou daleko za hranou pracovních smluv.

V nynější době jsem po dvouleté terapii, která nebyla vedena primárně tématem mého vztahu k tělu. Byla to však jedna z oblastí, která mě přivedla k hledání hranic, nastavování si vlastního hodnotového žebříčku a umění se vymezit těmto nevhodným komentářům.

Sama teď přemýšlím nad tím, jestli téma „dokonalosti“ hereček může rezonovat s Vašimi posluchači. Přece jen jsme dle společnosti skupina žen, která může působit jako elita s dvorními kadeřnicemi a neomezenými průkazkami do fitek, které tento problém ve srovnání s ostatními ženami, určitě neřeší. Budu moc ráda za Váš pohled.

Informace a novinky kampaně Moje tělo je moje, tipy i naše a vaše příběhy jednoduše rovnou do schránky. Zapište se do našeho newsletteru.
Děkujeme.